Culinaire blog Antwerpen - (h)eerlijke restaurant reviews.

11
feb

Frit(d)uur Sergio Herman – Frites Atelier

De frituur van Sergio, Frites Atelier, is na enkele maanden uitstel open. Een schot in de roos, want al meteen op de eerste dag was het rijendik aanschuiven. Het concept draait om beleving dan dat verantwoordt meteen de hoge prijs, verkondigt Sergio Herman zowat in alle media.

Kwaliteit staat voorop en dat hebben we zelf geproefd.  De frietjes zijn bijzonder lekker, niet vet en knapperig. Het stoofvlees wordt geleverd door Dierendonck.  Toch leek ons het stoofvlees meer op wat men in andere frituren stoofvleessaus noemt. Stukken vlees zaten er niet echt in.  De smaak van het stoofvlees was bijzonder zoet, maar werd gecompenseerd door de mosterdzaadjes gemarineerd in cabernet sauvignon wijn. 8,75 euro voor een bakje friet met stoofvlees en een klein potje mayonaise.  Je kan ook kiezen voor de Sergio Herman’s seasonal special, dat elke maand anders is. 

Bij de opening werd er op de frieten Oriental Kimchi geserveerd, met crunchy wonton, sriracha (Thaise pittige saus op basis van Chili), Griekse yoghurt en curry mayonaise. Prijs 6,50 euro.  Wie nog extra sausjes bij zijn pak friet wil, betaalt 1,5 euro voor 2 sausjes.  Er is keuze uit andalouse, classic mayonaise, basilicum, béarnaise en truffel. Een gewoon pakje friet betaal je 3,5 euro.

Op de drankenkaart een huisgemaakte ijsthee (3 euro voor een glas) of frisdrank (ook 3 euro) Er zijn enkele kleine tafeltjes waar je je maaltijd kunt verorberen en een aantal staantafels buiten.  Voor wie er naartoe gaat om zijn honger te stillen is het een dure affaire, wie van de belevening wil genieten zal wellicht met plezier de prijs betalen.

 

22
jan

Restaurantgids Bistronomie, no-nonsense restaurantgids.

No-nonsense restaurantgids.

Sinds kort is de 5de editie van de restaurantgids ‘Bistronomie’ uit.  Bistronomie staat voor de combinatie van een eerlijke keuken, geproefd in een ongedwongen sfeer met een correcte prijs- en kwaliteitverhouding.

De gids is mooi geïllustreerd en bevat 130 eetadresjes vooral in Vlaanderen, maar ook enkele in Wallonië.

Antwerpen is goed vertegenwoordigd met maar liefst 30 restaurants. Dit zijn enkele Antwerpse adresjes die aan bod komen : Bar(t)-a-vin, Bistro De Laet Van Haver, Bistrot du Nord, Dock’s Café, Dôme sur mer, Graanmarkt 13, L’épicerie du cirque, Karwij en The Butcher’s son, allemaal eetgelegenheden waar ook Lekker Antwerpen zich achter kan scharen.

Voor de gastronoom die ook af en toe de landsgrens eens oversteekt, zijn ook de culinaire hotspots in Nederland en Parijs opgesomd. De gids kost 9,95 euro.

5
dec

Pho61, Vietnamese streetfood in Antwerpen.

Pho61 is een Vietnamees streetfood restaurant op de Grote Markt.  De inrichting is sober met zitbanken en kleine tafeltjes. De kaart is een houten bord met enkele vellen papier met eerst de drank en daarna de gerechten.

De keuze is beperkt tot enkele voorgerechten en enkele hoofdschotels, telkens met een andere invulling.  Er staan enkele Dim Sums op de kaart, met kip of met garnaal of een mix, 3 stuks voor 6,5. Je kan ook kiezen voor een slaatje met papaya en wortelen, aangevuld met kip, vlees of garnaal. prijs 8,5 euro. Populair bij de hoofdgerechten is de noodle soup Pho, met daarin opnieuw de keuze tussen, kip, vis of vlees (13,5 euro).

De soep wordt geserveerd met een mandje met sojascheuten en koriander, die je naar hartenlust in je soep kan doen. Wie liever een kleine hap wenst, kan een Vietnamese sandwich bestellen met gepikkelde groenten voor 9,5.  

Wil je een glaasje wijn? Er is enkel keuze tussen witte en rode wijn. Voor 20 a 25 euro heb je hier gegeten. Op de rekening van het restaurant staan een mooie afbeelding van … Cambodia.

Pho61

Grote Markt 42, 2000 Antwerpen.

 

20
nov

The Butcher’s Son: Een stevig stukje vlees!

De stadsbrouwerij is aan het uitgroeien tot een belangrijke culinaire hotspot in Antwerpen. Naastdsc_0002 het belevingscentrum van Brouwerij De Koninck, vind je er alles wat een gastronoom kan dromen.  Er is brood, bier, chocolade, kaas en vlees, voor ieder wat wils. wij gingen proeven bij The Butcher’s Son, zoals de naam al doet vermoeden, een echt vleesrestaurant.

 

Bij de voorgerechten Ganzenleverterrine (20 euro), kalfstartaar (20 euro) en traag gegaard buikspek (17 euro), maar wij kozen voor voor wat hapjes : een bordje secreto Nr 7, heerlijk vlees van de Rubia Gallega en kroketten van zwartpootkip met truffels.  Op uitzondering van Paling met groene kruiden en Griet is het al vlees en wild dat de klok slaat.  Bij de klassiekers 2 Entrecôtes (Simmenthal – 35 euro en Italiaanse Scottona – 33 euro). Wij kozen voor de malse Scottona en fazant (per 2 personen – 32 euro pp).  Twee goede keuzes en zeker voldoende.

 

De wijnkaart is mooi samengesteld en begint bij 24 euro voor een fles wit en 27 euro voor een fles rode wijn. Wie een groter budget heeft, kan kiezen voor de topwijnen vanaf 73 euro.

 

Bij de koffie bestelden we versgebakken Madeleines (7,5 euro). Bijzonder is ook de open keuken waar je de chef aan het werk kunt zien.  In het zaaltje een verdieping hoger zit je wat rustiger. The Butcher’s Son is zeker een aanwinst voor de vleesliefhebbers. De prijzen liggen iets hoger maar de kwaliteit is navenant.

 

The Butcher’s Son
Stadsbrouwerij
Boomgaardstraat 1
2018 Antwerpen
03/230 16 38

 

17
nov

De Kleine Colvenier : meegaan met de tijd

Huis de Colvenier bestaat dit jaar 27 jaar.  Het gekende restaurant heeft zijn trouw publiek, maar toch was chef Patrick van Herck toe aan een nieuwe uitdaging.  Daarom startte hij naast zijn restaurant een nieuwe bistro ‘De Kleine Colvenier’.

In De Kleine Colvenier wordt een hoofdschotel vis of vlees geserveerd voor 20 euro.  Dat kan een zacht gegaarde kalfsschouder met pepersaus zijn, verse schotse zalm met tomaten-kruidenboter of een gekonfijte eendenbout met roomsaus.  Wij proefden de op vol gebakken kabeljauw op Normandische wijze; met botersaus garnalen en groentjes. Tegenwoordig willen de mensen vaak een eenvoudig gerecht, gezond en lekker voor een democratische prijs. Met deze nieuwe formule speelt Patrick van Herck in op de nieuwe trends.  En wie toch wat uitgebreider wil eten, kan nog een of meer voorgerechtjes in tapa-vorm en een nagerecht bestellen.  De Huiswijn, wit of rood kost 5 euro.

Net zoals de gasten in Huis de Colvenier, kunnen de klanten van De Kleine Colvenier ook nog een aperitief drinken in de indrukwekkende wijnkelder.

‘De Kleine Colvenier’, Sint Antoniusstraat 6, 2000 Antwerpen.  0477/23 26 50.

www.colvenier.be

Lekker Antwerpen menu

Speciaal voor Lekker Antwerpen serveert ‘de Kleine Colvenier’ een kennismakingsmenu a 35 euro.

Carpaccio van verse Schotse zalm met en kruidig en fruitig slaatje

Duroc d’Olive (dat is lekker, mals en sappig varkensvlees) met mosterdsaus en groentjes

Apple crumble met Amaretto roomijs.

Dit menu is geldig tot woensdag 21 december en enkel na reservatie (met vermelding Lekker Antwerpen menu) en niet op zaterdag.