3-sterrenchef Viki Geunes aan het fornuis in schaftlokaal dokwerkers

132

Vanaf vandaag, vier weken lang, wordt in de dokwerkerskantine ‘Schaft’ een maaltijd geserveerd van de hand van Viki Geunes, de sterrenchef van Zilte. Het initiatief komt van werkgeversorganisatie Cepa, die hun werknemers een gezonde en lekkere maaltijd willen aanbieden. De lokalen van Schaft zijn publiekelijk toegankelijk, dus deze maand kan iedereen een maaltijd bedacht door Viki Geunes gaan proeven bij ‘Schaft’.

Viki Geunes vertelt zo meteen wat er op de kaart staat, maar eerst benadrukt Paul Valkeniers dat iedereen in ‘Schaft’ terecht kan.

Gesprek met Paul Valkeniers van Cepa en 3-sterrenchef Viki Geunes van restaurant Zilte
Zalm met selder en lavas – recept van Viki Geunes van Zilte – foto © Aantwaarpe.be 2023

In principe mag iedereen hier een maaltijd komen nuttigen. De traditionele dagschotels en ook de gekende Vlaamse specialiteiten: stoofvlees met frieten, broodjes enzovoort. We hadden het idee om ons aanbod uit te breiden met gezonde, energierijke, budget- vriendelijke dagschotels, en ja op een ‘blauwe maandag’ hadden we het idee van daarvoor inspiratie te vragen aan de topchef eh Viki Geunes, die achter onze hoek het restaurant Zilte uitbaat en tot onze verbazing heeft hij daar onmiddellijk positief op geantwoord en hij heeft een aantal gerechten, vier gerechten ontwikkeld die hier vanaf nu zullen opgenomen worden in het gamma van dagschotels

Viki Geunes, dat is iets wat anders hè als bij jou in Zilte …

Ja klopt, het is een hele uitdaging, maar ik denk dat we een goede samenwerking hebben en dat we elkaar heel goed gevonden hebben op een middenweg tussen wat culinair is en essentiële voeding is, met één ding in het midden en altijd in het oog gehouden hebben, de gezondheid. Gezonde voeding is zeer belangrijk voor ons levensritme, gewoon voor heel de toekomst. Want we zijn allemaal met ons lichaam bezig, met een gezonde geest in een gezond lichaam, wel we moeten ons voeden en dat begint het ook met de voeding die we moeten nuttigen. Dus we hebben gerechten gecreëerd hier voor Schaft, energievolle gerechten, koolhydraatrijke barstend van energie, gezonde basisingrediënten, veel groente, Kortom dat zijn de belangrijke dingen om mensen terug vol energie aan de slag te kunnen laten gaan en dat was ook de insteek. En dan natuurlijk met dat kleine culinaire tourtje eraan, dat creatieve de ‘Next Level’ een beetje, ook hier te brengen wel eens waar op een groter volume.

Is dat nu anders koken voor mensen die aan ‘de dok’ werken als voor gastronomen?

Het is anders, maar hier hebben de mensen een half uur, drie kwartier tijd om een volwaarde maaltijd, een volwaardige gezonde maaltijd te nuttigen en dat zijn de vereisten waar we hier aan moesten voldoen. dan moet je natuurlijk schakelen en anders interpreteren en ook qua handling moet je ook zorgen dat het een haalbare kaart is, want ten slotte deze mensen … Wij kunnen het wel bedenken, maar deze mensen moeten het wel uitvoeren achter mij, Ja en die moeten we mee onder de arm kunnen nemen dat zij dat ook met veel plezier kunnen doen, waardoor al die havenarbeiders eigenlijk wel de juiste voeding op het juiste moment krijgen.

Wat staat er vandaag op de kaart?

Onze groenten natuurlijk! We hebben selder gekozen vandaag, maar op een creatieve manier gebracht met lavas. Lavasblad er in verwerkt, kappertjes en augurken, dus u voelt al, het is niet meteen het banale seldertje dat we kennen van thuis, maar een beetje dat culinaire gastronomische niveau gebracht. Gerookte zalm, een koud gerookte zalm die we dan nadien gegaard hebben in een eigen jus, een eitje licht gegaard, wat ook een hele goede voedingswaarde heeft en mooie aardappeltjes. Kwaliteitsvolle aardappeltjes die we als site-dish serveren om de maaltijd compleet te maken.

Die dokwerkers die gaan dat wel merken hè. Dit is een sterrenmenu…

Laat ons hopen dat het zo interpreteren, maar dat ze vooral ook zien waarom dat we dat doen. dat het de gezondheid ten goede komt en ook dat ze dat aan hun gezin, aan hun kinderen kunnen meegeven dat zij ook in het leven staan met een goede basisidee van wat gezonde voeding is.

Mensen die dat thuis willen proberen, die kunnen dat ook hè …

Ja klopt, want de recepten zijn scanbaar en zichtbaar op ‘Schaft’ de organisatie via Cepa, dus ze kunnen echt thuis wel aan de slag, want dat is ook wel de bedoeling. Het is niet alleen hier maar dat ze thuis ook de boodschap verder dragen.

Veel groente en zo, het is een trend, dat wordt al lang doorgetrokken in Zilte hè …

Ik weet niet of we mogen zeggen dat groente een trend is. Groente … die trend gaat hem blijver worden, dat weten we sowieso. We moeten allemaal minder vlees eten, de visvangst wordt al wat minder en gaat meer gecontroleerd worden, wat ook wel goed is. We moeten de producten nuttigen als ze er zijn, en anders niet en dan groenten, … groente kunnen we het hele jaar door krijgen. Ook wisselend met de seizoenen maar maak er gebruik van en we weten dat het oh zo gezond is, dus waarom zouden we dat niet meer naar voren gaan schuiven met zijn allen.

Viki Geunes en Zilte, drie sterren, … wat kan je nog meer bereiken?

Nog enkele schaftlokalen bij misschien? Nee ik weet het niet. Wij doen ons ding wij focussen daar, maar dit is met heel veel plezier en heel veel liefde eigenlijk voor te gezondheid van de mensen.

© Aantwaarpe.be 2023

www.aantwaarpe.be

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in