Aromas de los Andes : Het lekkerste van Peru

756

De Peruaanse keuken gooit hoge ogen op de internationale ranglijsten. In ‘The World’s 50 best’ staan maar liefst 4 restaurants uit hoofdstad Lima, waaronder Central op nr 1 en Maido op nr 6. Die Peruaanse keuken – ook wel Nikkei keuken genoemd, heeft ook de weg naar België gevonden. Eén van die adresjes waar je die lekkere keuken kunt proeven is in het pop-up restaurant Aromas de Los Andes. Je moet er wel voor naar Kalmthout, vlakbij De Vroente en de ingang van de Kalmthoutse Heide. Je kunt er terecht tot 3 september. Van 21 tot en met 30 juli kan je er niet terecht, want dan kookt ‘Mama Sara’ op Tomorrowland. Like Mike is trouwens een grote fan van haar keuken. Voor de rest van het jaar biedt ze een catering-service aan.

Gesprek met Sara Carrillo van Aromas de los Andes
Ceviche Nikkei met tonijn en Japanse tijgermelk © LekkerAntwerpen.be 2023
Anticucho de corazón – Brochetjes van gemarineerd runderhart © LekkerAntwerpen.be 2023
Sopa Seca met verse pasta, kip en rode saus © LekkerAntwerpen.be 2023
Jalea de pescado con yuca frita – gefrituurde vis met maniok © LekkerAntwerpen.be 2023
Lomo saltado con tacu tacu – gemarineerde steak met rijst en bonen © LekkerAntwerpen.be 2023
Pie de limón – Limoentaartje © LekkerAntwerpen.be 2023

Ik maak lomo saltado, Papa a la Huancaina, arroz con pollo, ají de gallina, ceviche is mijn specialiteit, goh er zijn zoveel verschillende gerechten.

Wat is die ceviche?

Ceviche is gemaakt van vis, maar die vis is niet rauw. Die is gegaard met de limoensap. Maar ik maak verschillende soorten ceviches. Ceviche met gele peper, met rocoto, ceviche Classico, ceviche Nikkei, ceviche carretillero, …

Er zijn veel verschillende soorten ceviches, ceviche selvático, of amazónico met banana chips ook ….

Welke vis gebruik je daarvoor?

Ik gebruik zeebaars of tonijn, dat is voor mij beste.

Een ander populair gerecht is lomo saltado …

Lomo saltado die blijft altijd bij ons hier in de pop-up op de kaart. Want dat is een fusie van Peruaanse en Aziatische keuken. Dat moeten wij laten flamberen op het vuur en dat geeft een speciale smaak aan het vlees.Dat is een goed gerechtje en dat eten wij met frietjes en met rijst, met witte rijst. Dat is voor jullie misschien iets raar, dat jullie alle twee samen … maar bij ons is dat zo. Ik had die gerechten ook gemaakt voor de eerste keer voor mijn schoonmoeder, toen ik haar voor de eerste keer heb ontmoet. Voor mijn schoonmoeder had ik lomo saltado gemaakt, maar voor mij was het de eerste keer en ik wist niet dat jullie rijst en patatjes normaal niet mixen. En mijn moeder zegt ‘Wat, frietjes met rijst?’ Ik zeg ‘ja oei, heb ik iets slechts gemaakt?’ Maar nu is het in orde hè. Dus zij weet nu dat de Peruaanse keuken zo is, dus nu is het geen probleem meer.

Waar heb jij het koken geleerd?

Toen ik klein was, kwam ik niet zo graag in de keuken, maar ik at super-graag. Mijn mama toen zij trouwde dan zij kom niet koken. zij heeft dat geleerd door mijn papa. Mijn papa is van Lima van het Zuiden van Lima, van Cañete en mijn bomma woonde 100 meter verder van ons en wij gingen altijd op bezoek. Zeker elke zondag en mijn bomma maakte gerechtjes en die waren zo lekker … zo’n lekkere gerechtjes! Mijn bomma was het best voor mij.

Maar toen ik hier (in België) kwam, miste ik mijn keuken, mijn Peruaanse keuken. En ik ben begonnen met koken en ik zocht de smaken die ik vroeger had geproefd en daar ben ik begonnen met koken. En ik maakte altijd voor familie of vrienden die bij ons op bezoek kwamen altijd de Peruaanse keuken en ik was zo blij dat iedereen zo content was van die Peruaanse keuken en in 2012 heb ik besloten om te studeren om beter te kunnen doen en ik heb mij ingeschreven, toen de PIVA volwassenenonderwijs en nu is dat VITANT. Daar heb ik gestudeerd en na 3 jaar had ik mij certificaat en ik ben in 2015 begonnen als Cateringbedrijf.

En nu heb je een eigen pop-up restaurant.

Ja ik heb nu mijn pop-up restaurant.Wij zijn begonnen na de Corona met een pop-up restaurant hier in mijn tuin en het is leuk om te doen.

Wat kan je hier dan eten?

Hier? Peruaanse keuken natuurlijk! Wij hebben 2 menu’s: een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert en wij hebben een degustatiemenu van 8 verschillende gerechtjes met ook dessert inbegrepen. Allemaal verschillende gerechtjes. Een typisch gerechtje van Peru is corazón, Anticuchos de corazón. Dat is hart en dat maken wij en de mensen zijn echt verbaasd als zij dat proeven, want dat is wel heel speciaal dat jullie niet gewoon zijn. Er zijn veel mensen die komen en die hebben nooit de Peruaanse keuken geproefd en zij zijn echt verbaasd dat zijn niet wisten dat zo de Peruaanse keuken was, zo fijn, lekkere smaken en een variatie van smaken en kleuren en dat is dat is mooi om te zien.

Mensen die willen komen eten, tot wanneer kunnen die hier terecht?

Zij kunnen komen tot 3 september. Tot 3 september is het hier open, maar wij sluiten de twee laatste weekends van juli want dan staan wij op Tomorrowland en daarna beginnen wij terug hier van woensdag tot zondag.

Like Mike is hier trouwens kind aan huis hé
Ja, hij komt binnenkort weer naar hier eten.
Bijkomende info Peruaanse keuken 

De Peruaanse keuken wordt beschouwd als een van de beste ter wereld. In ’the 50 best restaurant in the world’ staan maar liefst 4 restaurants uit de hoofdstad Lima. Plaats nr 1 is voor Central en nr 6  voor Maido.  De Peruaanse (of Peruviaanse) keuken wordt ook wel eens de Nikkei keuken genoemd. Ze heeft een grote invloed van Aziatische landen, maar voor van Japan.

© LekkerAntwerpen.be 2023

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in