SORA : de verrassende Filipijnse keuken nu ook in Antwerpen

886

De Filipijnse keuken is lang nog niet zo ingeburgerd in Antwerpen als pakweg de Chinese, Thaise of Vietnamese. Daar willen Sebastien Speter en zijn (Filipijnse) vrouw Anthonette Auditor met SORA verandering in brengen. Het is immers een heerlijke keuken met verrassende smaken. Daarnaast hebben ze zich ook gespecialiseerd in de Japanse keuken. Momenteel werken ze als traiteur-cateraar en kan je gerechten afhalen, laten brengen of ze komen met de foodtruck tot bij u. Een restaurant zit er voorlopig nog niet in, vertelt Sebastien.

Gesprek met Sebastien Speter van Sora Asian Kusina

We hebben overwogen om een restaurant te starten, maar gezien de situatie en alles daarrond hebben we besloten van een andere richting te kiezen, foodtruck business en catering (afhaalmaaltijden)

We zijn daarmee begonnen te midden van Corona, dus in een moeilijke tijd, en we zijn ermee begonnen met het idee van Filipijns (-Japanse) gerechten naar de mensen toe te brengen. We hadden gehoord dat die heel lekker waren, dus we wouden dat toch proberen. Dat sloeg in en dan zijn we beginnen bouwen, we hebben eerst een tijdje een soort van takeaway gedaan en dan onze foodtruck gaan halen en dan zijn we op festivals begonnen. 2020 – 2021 is ons eerste volledige jaar geweest dat we onze foodtruck hebben gedaan.

Het is ook Aziatische keuken …

Ja het is Japans-Filipijns om precies te zijn. Filipijns omdat mijn vrouw een Filipijnse is, Japans omdat ik daar toch een redelijke voorliefde voor heb. Met onder andere de sushi de teriyaki’s en noem maar op, een hele hoop verschillende mogelijkheden.

Filipijns-Japans is dat dan een soort fusion keuken?

Ja en nee. We zitten nu op dit moment in de fase dat we nog de gerechten apart houden, dus Filipijnse gerechten en Japanse gerechten. We hebben al een paar keer overwogen van een soort van fusion gerecht te creëren, maar ge moet heel voorzichtig zijn met de  smaken. Ge moet zien dat ze bijeen passen, dat ze elkaar complimenteren en vermijden dat het eigenlijk een wirwar van smaken wordt.

Japanse keuken kennen de mensen over het algemeen. Filipijns iets minder, vertel daar eens wat over …

Ja, de Filipijnse keuken is eigenlijk afkomende of een mengelmoes van Spaans – Amerikaans gerechten. De Filipijnen waren ooit een kolonie van Spanje en nadien van  Amerika, dat heeft de Filipijnse keuken beïnvloed. In veel gerechten vind je de Spaanse origine terug. Waar de Filipijnen ook heel goed in zijn, is dat die alles kunnen mixen. Dat vind ik iets fascinerend, dat ze letterlijk van alles en nog wat iets kunnen maken, dat je soms denkt die combinatie kan toch niet passen en toch past dat perfect.

Haal zo eens een voorbeeld aan …

Het beste voorbeeld is een dessert, dat ik spijtig genoeg nog niet kan maken, en dan noemen ze een ‘mango float’. Dat is eigenlijk een dessert gebaseerd op mango Graham cookies, mango en dan een soort van pudding-achtig iets, maar dan doen ze dan op een mango-drink. Dus er bovenop. Dat was één van mijn meest fascinerende gerechten. Dan is er de sisig, dat is een heel ander gerecht, dat is origineel begonnen als een salade en dat is uitgegroeid tot een warme maaltijd. Waar bestaat dat uit? langzaam gegaard varkensvlees. Vroeger was dat de overschotten, dus de oren, noem maar op, alle kleine stukjes en beetjes konden ze gebruiken, maar veel mensen hier zijn daar niet zo’n grote fan van, dus we hebben dat verbeterd en vernieuwd met het gebruik van buikspek.

Je zei al foodtrucks, maar mensen kunnen ook hier komen afhalen in Hoboken of jullie leveren ook aan huis …

Ja, maar we letten wel een beetje de afstand, we proberen ook te zien dat we niet te lang onderweg zijn naar klanten toe, dus leveren we in de regio regio Hoboken, Wilrijk, Antwerpen. Best even contact opnemen.

© LekkerAntwerpen.be 2022

Sebastien Speter en Anthonette Auditor van SORA
© LekkerAntwerpen.be
afhaalgerecht (Bento Box) bij Sora
foto © LekkerAntwerpen.be
Sushi bij Sora
foto © LekkerAntwerpen.be
gebakken sushi bij Sora
foto © LekkerAntwerpen.bes
Bento Box bij Sora
foto © LekkerAntwerpen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in