Beni Falafel: een lekkere, gezonde en goedkope maaltijd

174

Falafel en hummus zijn al een tijdje goed ingeburgerd in Antwerpen. Voor wie het niet kent, het is een vegetarische snack met gemengde sla, zuurkool en balletjes. Die balletjes zijn gemaakt van kikkererwten. Een (pita)broodje falafel is meestal al voldoende als lunch, wil je wat uitgebreider dineren, dan kan je het nog aanvullen met een soep, latke, Chakchuka of Burekas kunt eten. Beni Falafel was de eerste snackbar in Antwerpen (start in 1968) waar je Falafel kon eten en is sindsdien uitgegroeid tot populairste falafelhuis in Antwerpen. Wij zochten de huidige zaakvoerder Harris Malkoc op voor een gesprekje.

Beni Falafel, Lange Leemstraat 188, 2018 Antwerpen

Gesprek met Harris Malkoc van Beni Falafel

Een gezonde snack vind je bij Beni FalafelEen broodje (pita) falafel als lunch of diner
Een (Pita-)broodje falafel (met extra zuurkool) bij Beni, gezond, lekker en goedkoop
foto © LekkerAntwerpen.be
Een klein hongertje? een halve falafel is dan de ideale snack
Een ‘halve’ falafel bij Beni in de Lange Leemstraat
foto © LekkerAntwerpen.be
een bordje hummus compleet wordt geserveerd met een warm pitabroodje
Schotel Humus compleet (met extra zuurkool)
foto © LekkerAntwerpen.be
Chakchuka kan je bestellen met (vegetarisch) of zonder (vegan) ei
schotel Chakchuka met pepertjes
foto © LekkerAntwerpen.be
Zalig zitten op het terras bij Beni Falafel
Genieten van een falafel op het Terras bij Beni
(lange Leemstraat 188)
Beni Falafel in de Lange Leemstraat in Antwerpen
Beni Falafel foto © LekkerAntwerpen.be
Verschillende gerechtjes bij Beni Falafel
Een falafelmaaltijd bij Beni Falafel foto © LekkerAntwerpen.be
Gesprek met Harris Malkoc, de huidige zaakvoerder van Beni Falafel

Wij zijn een vegetarisch restaurant, dus wij hebben uitsluitend vegetarische gerechten. Zoals de naam het al suggereert, ‘Beni Falafel’ ons hoofdgerecht zijn falafels en wij hebben natuurlijk ook andere zaken zoals soepen en bijgerechten maar wij focussen vooral dus op falafel.

De zaak heeft eigenlijk Antwerpen falafel leren kennen hé?

Ja dat was ‘Mister Beni’ himself. In 68 is hij begonnen met met Beni Falafel en je kan je inbeelden in 1968 kenden er maar heel weinig mensen falafel zelf, dus moest hij eigenlijk ook nog echt uitleggen van kijk dit is een falafel, dit is humus, want dat was er allemaal nog niet en dan moest hij ook uitleggen van wat het allemaal gemaakt is. Maar inderdaad je zou kunnen stellen van ok Beni heeft de falafel wat geïntroduceerd in Antwerpen, ja.

Ondertussen kent iedereen in Antwerpen falafel wel hé?

Ja absoluut, falafel heeft echt een enorme, … falafel en humus hebben een enorme opmars gemaakt en ik denk in de voorbije 5 a 10 jaar, zou je kunnen zeggen dat er heel veel mensen zie bewust zijn van vegetarisch eten, vegan eten en zo. Dus ja …

Wat zit er nog allemaal in, voor mensen die het toch nog niet zouden kennen?

Dus falafel, het hoofdingrediënt zijn de kikkererwten. Wij doen daar nog natuurlijk andere hele lekkere kruiden en andere ingrediënten in, maar de falafel kan zowel het falafel-balletje betekenen maar ook een broodje. Wij serveren de broodjes op verschillende manieren dus zowel de gewone ‘basic’ is een broodje gevuld met sla en falafel balletjes, trina-saus, een beetje tahini-saus en u kan eventueel kiezen, u kan er wat opties aan toevoegen dus ofwel humus ofwel een beetje chakchouka dus wij maken onze eigen chakchouka, ook een beetje eigen wijze chakchouka die we dan eventueel ook in de falafel kunnen doen en voor de liefhebbers kunnen we hem ook heel pikant maken, met pikante sausjes enzovoort, dus hebben we allerlei andere gerechten ook nog, wat bijgerechtjes en zo.

Het is eigenlijk een mediterraans gerecht hé?

Ja. Ik moet voorzichtig zijn om te zeggen van waar het echt effectief komt, falafel en humus, waar de origine daarvan is, maar dat het Midden-Oosten is … sowieso. Ik heb me laten vertellen dat humus uit Libanon komt, falafel weet ik niet, dat is, hoe moet ik zeggen … dat ligt een beetje gevoelig zo hé, de ene claimt dat de andere claimt dat … maar laten we zeggen dat falafel en humus heel populaire gerechten zijn Israël maar ook in andere omliggende landen.

Het eethuis en de take-away draaien al een tijdje heel heel goed hij maar jullie gaan nu ook een leveren hé.

Ja de levering is er bij gekomen. Dat was iets dat we eigenlijk al een jaar geleden, dus zelfs nog voor de coronacrisis en voor de pandemie wilden doen, omdat we toch zagen dat er heel veel vraag naar is, ook omdat – eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat – de parking hier niet altijd even evident is, maar inderdaad er was heel veel vraag om delivery te doen, dus leveringen te doen en ja we hebben er een beetje ook door de corona hebben we toch gemerkt dat eigenlijk dat wel moesten doen, die dienst leveren en we zijn het nu beginnen doen en het is toch een groot succes, mogen we stellen.

(online bestellen : https://benifalafel.be/nl/bestellingen)

Een succes waarschijnlijk omdat het lekker, gezond en nog goedkoop is ook?

Ik zou het inderdaad zo samenvatten. Het is gezond omdat alles hier dagelijks vers wordt gemaakt … van van a tot z. We maken alles ’s morgens vers en voilà goedkoop is denk ik het ook wel ja, dat is altijd zo geweest dus betaalbaar voor iedereen en dat is heel goed samengevat Michel.

© LekkerAntwerpen.be

Bekijk meer culinaire reportages op LekkerAntwerpen.be 

Plantbeest by Tartelies: op een aangename manier kennis maken met vegan maaltijden 

Takumi serveert Japanse ramen op diverse locaties

Nordica 31 geeft je een Scandinavisch ‘hygge’-gevoel 

bekijk nog meer toffe reportages (over diverse onderwerpen) op www.Aantwaarpe.be 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in