De authentieke Thaise keuken

949

Er waait een nieuwe wind door Thais restaurant Nok Thai in Deurne. De horecazaak heeft al een lange geschiedenis en was eerst een café om dan te evolueren naar eetcafé en nu, sinds Patrick en Ning Nok Thai hebben overgenomen ligt de klemtoon op restaurant. Zij komen vaak in Thailand en selecteren de authentieke kruiden en combineren die met verse vis of vlees van hier. Omdat ze vaak dezelfde klanten over de vloer krijgen, staan er ook ‘Belgische gerechten’ op de kaart, weliswaar met een Thaise invloed.

Nok Thai, Ter Heydelaan 318, 2100 Deurne

Thais restaurant Antwerpen
P’Daeng en Jan komen regelmatig eten in restaurant Nok Thai in Deurne
Eigenaars Patrick en Ning, met hun Thaise chef Pornchai
Chaa gemengde zeevruchten in restaurant Nok Thai
Gestoomde zeebaars in restaurant Nok Thai
Boeddha kijkt toe dat de Rode curry eend lekker is
Krapaw crispy porc in restaurant Nok Thai
Ter Heydelaan 318
2100 Deurne

Tel.: 03 324 50 88

Gesprek met Patrick Cornelis van restaurant Nok Thai

Wij zijn eigenlijk een Thais restaurant dat probeert om de authentieke Thaise keuken op de kaart te zetten, hier in België, meer bepaald in Antwerpen. Er zijn wel meer Thaise restaurants, maar wij proberen het authentieke hier te brengen, dat wil zeggen dat we werken met de ingrediënten die in Thailand worden gebruikt. Dezelfde kruiding, dezelfde specerijen, dezelfde smaak en sauzen en daarmee proberen we het verschil te maken met de andere Thaise restaurants hier in de buurt.

Bestaat er eigenlijk een Thaise keuken of is het zoals in de Chinese keuken, dat het een beetje verdeeld is?

Het is vergelijkbaar, maar toch anders. In Thailand zijn er vier regionen. In die vier regionen is er telkens een ander smaakpallet terug te vinden. Er is het Noorden, het Zuiden en het midden is in twee verdeeld. Er zijn dus vier verschillende soorten keukens, we werken met dezelfde kruiden en dezelfde ingrediënten, maar het smaakpallet is toch steeds iets anders.

Is het ook niet zo dat de Thaise keuken vaak op één hoop wordt gegooid met de Chinese keuken of andere Aziatische keukens?

Absoluut, dat is zeker zo. De Aziatische keuken wordt ‘in één pot gegooid’, maar er zijn toch heel grote verschillen. De Chinese keuken is zeer lekker, maar de Thaise keuken is toch net iets verfijnder, probeert toch verzorgder over te komen en is toch authentieker dan de Chinese keuken, er zijn wel duidelijk verschillen tussen die keukens.

Wat is er specifiek, dat we hier moeten eten?

Er is een heel grote variatie in de keuken. Er zijn mensen die graag pikant eten, dat kan uiteraard, maar het is niet alleen pikant. Er zijn ook zoete gerechten. We hebben heel veel variatie in zowel vis, als vlees als vegetarische gerechten. Elke klant kan hier zijn gading altijd wel vinden, sowieso.

Wat zijn dan de gerechten? Zijn dat rijstgerechten, zijn dat soja gerechten?

Wij hebben eigenlijk verschillende.  We hebben noedelgerechten, de bekend Pad Thai, heel gekend bij iedereen, we hebben ook rijstgerechten, gebakken rijst, de Khaw Pad, bij ons en we hebben een aantal wokgerechten die heel explosief kunnen zijn qua smaak, maar daarom niet altijd pikant zijn, maar wel een heel rijkelijk smaakpallet weergeven.

Die kan je dan combineren met vis, vlees, kip, …

Elk gerecht is verkrijgbaar zowel met vlees, vis, scampi of vegetarisch met tofu, dat kan ook.

De voorgerechten, welke kan men hier bestellen?

Zeer specifiek Thais zijn onze soepen, de Tom Yam en de Tom Kha Kai, de kippensoep op basis van kokos, of een heldere bouillon, de Tom Yam, die zijn kruidig, daarom niet pikant, maar wel kruidig. Heel veel gerechten zijn explosief van smaak, dat wil zeggen, eens je ze probeert, dat er een heel grote variatie in ligt in verschillende smaken. Verder zijn er natuurlijk en aantal slaatjes, zoals de laap, heel bekend,  dat is fijn gesnipperd kippen- of rundsvlees, of eend, dat is de laap ped of de laap kai. Verder van de voorgerechtjes hebben we een heel tof concept om te delen. Als er twee, drie of vier mensen een voorgerecht wensen te delen, hebben we een mix Nok Thai. Dat wil zeggen dat al onze voorgerechtjes worden aangeboden op een plateau en dat die dan makelijk kunnen verdeeld worden in het gezelschap.

Bestaat er trouwens een kennismakingsmenu? Want niet iedereen kent die Thaise keuken …

Dat hebben we voorlopig nog niet. Er is een heel ruim menu, er staan minstens 30 a 40 verschillende gerechten op onze kaart, maar we hebben nog geen werk gemaakt van een specifiek ‘kennismakingsmenu’, daar moeten we misschien wel eens over nadenken.

De Thaise keuken wordt ook vaak geassocieerd met veel kokosmelk, dat is niet in elke gerecht, neem ik aan.

Klopt, wij hebben uiteraard Thaise curry’s, groene curry die best wel pittig is, rode curry die medium is en dan gele curry die absoluut niet pikant is, wij hebben gerechten waar al die curry’s in worden gebruikt, we hebben ook wokgerechten die met woksaus worden gemaakt, we hebben ook pastagerechten die droog worden geserveerd, rijstgerechten die ook zonder saus zijn, we hebben dus wel en variatie, ook daarin om niet alleen curry’s te brengen.

Ik zie op de menukaart ook een aantal zaken staan die naar de Belgische keuken verwijzen ….

Dat klopt, dat is juist. Wij zitten met een zaak met 85 % vast cliënteel, dat is helemaal anders dan een restaurant in hartje Antwerpen, waar 85 % toeristen zijn, en morgen andere toeristen, wij zitten met vast cliënteel, waar we heel dankbaar voor zijn, maar daar zitten ook heel veel Belgen tussen. Belgen die ook veel tijd in Thailand doorbrengen en dus ook authentiek Thais willen eten, maar af en toe ook wel eens graag een steak eten. Dat proberen we dan ook aan te bieden. Er zijn dus zeker een aantal gerechtjes die Belgisch getint zijn, sowieso.

Is er ook een vorm van beleving, een gerecht dat iets speciaals is?

Absoluut, wij hebben de Thaise hotpot, dat is een beetje vergelijkbaar met BBQ, maar toch nog wel wat anders. Dat is een toestel waar aan de buitenkant bouillon wordt gedaan, er wordt een schotel met groentjes gepresenteerd, een schotel met vlees en een schotel met vis. De bovenkant is een grill-plaatje en de bedoeling is dat je de groentjes en de glasnoedels in de bouillon laat koken gedurende een aantal minuutjes en dat het vlees en de vis bovenaan op de grillplaat worden gegrild, en dan wordt alles gecombineerd. Dat kan dan in een soepkommetje worden gedaan met wat saus erbij, het is eigenlijk een beleving. Als de mensen naar hier komen om dat te doen, dan raden we hen aan om daar een uurtje of twee rustig de tijd om met vrienden of familie rustig te tafelen. Dat is een heel toffe belevenis, absoluut.

 Het is ook een hele grote zaak hé

Wij hebben een capaciteit van toch gemakkelijk 60 man om binnen te zitten en we hebben ook een groot terras, waar ook makkelijk 60 man kan zitten. Dus effectief het is een grote zaak, ja.

© LekkerAntwerpen.be 2023

meer reportages op www.Aantwaarpe.be

culinaire reportages op www.LekkerAntwerpen.be

bekijk ook SORA: de verrassende Filipijnse keuken

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in